Harald Tømte från Schlagerfabrikken ringde…

2009 ringde Harald Tømte från Schlagerfabrikken/Universal i Norge. 

”-RADION SPELAR ”SE PÅ MIG” FLERA GÅNGER OM DAGEN HÄR! DU MÅSTE GE UT EN NY PLATTA!” Universal hade köpt upp bolaget som ägde rättigheterna till mina tidigare utgåvor och Harald ville ge ut en Best Of platta med ”Se på mig” och några av mina bästa låtar. 

Men jag hade jobbat en tid med nya låtar som jag gärna ville ge ut. Vi kom överens och att ge ut 8 tidigare utgivna låtar och 7 nya inspelningar. 

En idé Harald hade var att göra om ”Hurting so bad”  från min första platta till svenska! Ingela ”Pling” Forsman skrev en ny text på svenska som blev väldigt bra! Harald ville gärna att det skulle bli en duett och att det skulle bli tillsammans med en norsk artist! Det var precis vad vi gjorde. Han hade en norsk fantastisk sångerska som hade släppt en soloplatta på norska Universal. Maria Arredondo var känd i Norge för att bl a gjort huvudrollen i Sound of Music. Hon var ett perfekt val. Jag och Per Björling gjorde en ny bakgrund och Maria kom till Sverige så vi kunde spela in duetten. Några ord fick ändras för att texten skulle passa på norska. ”Hurting so bad” blev ”Ett Sår I Min Själ” och kom med på plattan som vi döpte till ”Minnen” som blev en succé och sålde över 10 000 fysiska skivor i Norge 2009! 

Jag och Maria fick framföra låten på Norges största allsång ”Allsang på Grensen” som spelades in på Fredriksten festning i Halden. Vi var även med i ”Så Ska Det Låta” i Norsk Tv där programmet heter ”Beat for Beat” där vi bl a sjöng ”Up Were We Belong” tillsammans. Vi mötte Måns Zelmerlöw och May Kristin Kaspersen.

Minnen gavs bara ut i Norge och jag lyckades inte hitta ett skivbolag som ville ge ut ”Minnen” i Sverige, så jag gav ut mina 7 inspelningar på min egna label JJ Records under namnet ”Fri” som även är titeln på en av låtarna. ”Fri” har funnits på Spotify tidigare men försvann ett tag p g a ett problem med min tidigare administratör. Men nu är det dags att ge ut den igen!

Med på plattan finns även en version av ”Sol, Vind och Vatten” där Janne Schaffer medverkar på gitarr. Vi turnerade mycket under den här tiden med Jannes hyllningskonsert till Ted och Kenneth Gärdestads musik med samma namn! Janne hade som ung spelat mycket med min pappa Egil Johansens band Jazz Incorporated på 70-talet fram till 1973 då han gav ut sin första soloplatta.

Jag hade skrivit en låt med den muntra titeln ”När Allting Dör” som jag la med på ”Minnen” som nu även kommer med på ”Fri”. ! Den handlade om hur det är att leva i ett förhållande som långsamt blir sämre och sämre men man sitter fast och vet inte hur man ska ta sig därifrån! 

”Minnen” var en låt av Malou Berg och Susanne Wigforss. Jag tyckte den var så vacker så jag var tvungen att stanna bilen när jag för första gången lyssnade på demon. Jag och Per Björling som producerade kände att vi ville ha riktiga stråkar på ”Minnen”. Andreas Aarflot spelade flygel och arrangerade stråkarna som vi spelades in på SAMI med Erik Arvinder. 

”Om Det Var Jag” skrevs på 90-talet och hade inte släppts tidigare. 1991 satt jag och jobbade med en Tacam 4 kanalig kassettporta. (En bandspelare med 4 kanaler) en Korg M1:a och en Atari dator som hade en diskett med Cubase. Det var min första studio! Jag kunde ungefär 3 ackord på gitarr så det var det jag hade att röra mig med. Min demo text hette ”When I’m Alone”. Den svenska texten skrevs av poeten Jörgen Sandberg. ”Om Det Var Jag” blev en av mina första låtar. De här låtarna är inte nya men jag tycker att de självklart förtjänar en plats på Spotify.